Sağlık ve Hastalık Antropolojisi"ne giriş. Öğrenciler çeşitli sosyal ortamlarda biyomedikal uygulamaları araştırma ve değerlendirme yaklaşımı olarak etnoğrafya yöntemini inceleyeceklerdir.
Normatif etik kuramlarının, temel etik kavramlarının tanıtımı ve günlük hayatta ve tıp alanında karşılaşılan etik problemlerin analiz ve değerlendirilmesindeki kullanım yöntemlerini içermektedir.
Günlük hayatta eleştirel düşünmeyi kullanma, değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi. Rasyonel düşüncenin önemli bir parçası olan argüman kavramıyla tanışıp, değişik tezler içeren bilimsel veya günlük hayatla ilgili metinlerin argümanlarının çıkartılıp, değerlendirilmesi. İyi düşünme yetisine engel olabilen temeli kötü olan argümanları, iyi argümanlardan ayırabilmenin yöntemleri.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların hakları gibi çok kapsamlı iki kavramın evrimini felsefe ve etik açılarından ele almak. Dersin amaçları: eşitlik, hakkaniyet, adalet, ayrımcılık, baskı, cinsiyetçilik, kültürel görecelik, haklılık ve haklar gibi önemli kavramları incelenmesi ve netleştirilmesine katkıda bulunmak; insan hakları açısından toplumsal cinsiyetler arası eşitliğin önemine dair temel bir anlayış geliştirilmesini sağlamak; son olarak, toplumsal cinsiyetin günümüzdeki durumunu, kadınların insan haklarının güçlenmesini sağlayan uluslararası tarihsel, hukuki ve normatif gelişmeler ışığında tartışmak.
Bu genel değerlendirme Hemşirelik Yüksekokulunda 1. yıl süresince ele alınan tüm ders materyalini kapsamaktadır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyalden oluşacaktır. Güncel tıpta multidisipliner yaklaşımlar ile sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik hemşirelik girişimlerinin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
İnsanın yapısı ve doğası, hücrenin işlevsel yapısı ve hücre biyokimyası, insan gelişim kuramları, profesyonelleşme kriterleri, hemşirelik mesleğinin gelişimi, aile merkezli ve hümanistik yaklaşım, iletişimi etkileyen etmenler, sağlık, sağlığı algılama, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları, sağlık eğitimi, sağlık hizmetlerinde örgütlenme, sağlığa sosyolojik yaklaşımlar, demografi ve epidemiyoloji.
Bu ders; cinsellik ve üreme ile rol ilişkileri kavramları altında yer alan konuları içermektedir. Cinsellik ve üreme; Üreme sisteminin anatomi ve fizyolojisi, üreme sağlığı ve cinsel sağlık, üreme hakları, güvenli cinsel yaşam, cinsiyet eşitsizlikleri, temel etik kavramlar ve cinsel sağlığa ilişkin etik sorun kümeleri, Rol İlişkileri; hemşirelik süreci, hemşirelik sınıflama sistemleri, örgütlenme ve mesleki örgütler.
Sağlığı etkileyen çevresel faktörler, mikroorganizmalar ve sınıflandırma, kas ve iskelet sisteminin anatomi ve fizyolojisi, güvenlik ve korunma yönünden risk altında olan çocuk ve bireylerin özellikleri ve önlemeye yönelik girişimler, şiddet tipleri ve etkileyen faktörler ve önlenmesi.
Gastrointestinal sistemin anatomi ve fizyolojisi, endokrin sistemin fizyolojisi, dengeli ve yeterli beslenme, besin grupları, protein karbonhidrat ve yağ metabolizması, 1-3 ve 3-6 yaş döneminde büyüme ve gelişme, sıvı elektrolik ve asit-baz dengesi.
Sinir sistemin anatomisi ve fizyolojisi, davranışın psikolojisini anlamaya yönelik kavramlar, Atılganlık, empati ve geri bildirim verme gibi kişiler arası iletişimi etkileyen davranışlar, benlik kavramı ve benlık saygısı ve beden imajı, engelli birey ve aile, 0-1 yaş döneminde büyüme ve gelişme.
Solunum sisteminin ve üriner sistem anatomi ve fizyolojisi, 6-12 ve 12-24 yaş dönemimde büyüme ve gelişme, okul sağlığı hemşireliğ, gençlik dönemi riskli davranışlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma.
Kalp ve dolaşım sisteminin anatomi ve fizyolojisi, uyku ve dinlenme, yetişkinlik döneminin biyopsikososyal özellikleri, menopoz ve andropoz, yaşlılık dönemi ve yaşlılık teorileri, yaşlanma sürecinini psikosoyal boyutu, yaşlı birey ile iletişim, ölüm ve kayıp kavramları.
Farklı ekollere göre stresin tanımı, strese verilen tepkiler, stresin birey üzerindeki etkileri, öğrencilerin kendi yaşamlarında ve hastalarla çalışırken stresle baş etmede kullanabilecekleri bedene, duygu ve düşüncelere ve duruma yönelik stratejiler.
Bu genel değerlendirme hemşirelik yüksekokulunda 2. yıl süresince ele alınan tüm ders materyali kapsamaktadır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyalden oluşacaktır. Güncel tıp bilimlerine multidisipliner yaklaşımlar ile temel sağlık problemlerinin hemşirelik bakımına integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
Çocukta ve erişkinde hasta olma ve hastaneye yatma, kronik hastalığı olan çocuk ve yetişkin, anksiyeteli bireye yaklaşım, çatışma çözümü, hasta güvenliği, asepsi, antisepsi, sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramları, ilaçların etki mekanizmaları ve ilaç etkileşimleri, ilaç verilme yolları, yara iyeleşme süreci, hastane enfeksiyonları, hasta hakları, güvenlik ve korunma ile ilgili klinik örnekler, liderlik ve liderlik teorileri, motivasyon.
Kas-iskelet sistemi etkileyen minör sağlık sorunları ve hemşirelik sorunları, kas iskelet sistemi etkileyen ilaçlar, alçı bakımı ve traksiyon, dolaşım sistemini etkileyen minör sağlık sorunları ve hemşirelik bakımı, dolaşım sistemini etkileyen ilaçlar, postüral drenaj, aspirasyon ve okşijen uygulaması, ROM egzersizleri, hemotolojik sistemi etkileyen minör sağlık sorunları ve hemşirelik bakımı ve hemotolojik sistemi etkileyen ilaçlar.
Beslenmeyi etkileyen sağlık sorunları, parenteral beslenme, anemiler, malnütrisyon, diyabet, hepatit ve hemşirelik bakımı, endokrin sistem ve sindirimsistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, hastalık ve yaşam kalitesi.
Bu ders; cinsellik ve üreme ile başetme ve stress toleransı kavramları altında yer alan konuları içermektedir. Cinsellik ve üreme; genetik danışmanlık, güvenli annelik, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım, sağlıklı yeni doğan bakımı, jinekolojik enfeksiyonlar, CYBH, jinekolojik cerrahi girişim geçiren hastanın bakımı, cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsellik ve üreme örüntüsünde bozukluk yaşan bireyle iletişim, Başetme ve Stres toleransı; Başetme ve stress toleransı örüntüsünde değişim yaşayan çocuk ve yetişkin, kriz ve uyum, madde bağımlılığı, posttravmatik stres bozukluğu, öfke kavramı.
Çocuk ve erişkinlerde sıvı elektrolit, asit-baz dengesizlikleri, Şok, hipertansiyon, konstipasyon, diyare ve hemşirelik bakımı, üriner sistemin minör sağlık sorunları ve üriner sistem hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, solunum sisteminin minör sağlık sorunları, solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar.
Sinir sistemini etkileyen minör sağlık sorunlar ve hemşirelik bakımı, sinir sistemini etkileyen ilaçlar, otoimmün hastalıklar ve hemşirelik bakımı, umut, umutsuzluk, yalnızlık ve yas kavramları.
Temel biyoistatistik kavramlar ve sağlık bilimleri araştırmalarında kullanılan istatistik analiz yöntemlerine giriş. Olasılık teorisi, dağılımlar, tanımlayıcı istatistikler, hipotez testi, korelasyon, lineer regresyon; epidemiyolojide prevalans, insidans morbidite ve mortalite hızları.
Hemşirelik ve sağlık bilimleri araştırmalarında kullanılan kesitsel, kohort, olgu-kontrol araştırma desenleri, veritabanı yönetimi ve verilerin parametrik ve non-parametrik analiz yöntemleri.
Sağlık alanında çalışan kadınların, mesleki alan, sosyal kurumlar ve siyaset alanında liderliğini destekleyici ve engelleyici faktörlerin; teorik bakış açıları, güncel araştırmalar ve işgücü uygulamaları perspektifinden incelenmesi. Bu derste, araştırma bulguları ve uygulamalar, Türkiye'deki kadına yönelik politikalar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki uygulamalarla karşılaştırılacaktır.
Hemşireliğin sağlık sistemi içinde, kültürel ve sistem yaklaşımı kullanılarak incelendiği bu derste, hemşirelikte profesyonellik konusu biyopsikososyal kavramlar ve ilkeler doğrultusunda ele alınır.