Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi

Dekanın Mesajı

Hemşirelik, profesyonel dokunuşuyla insan yaşamında fark yaratan ve toplumsal hizmette vazgeçilmez olan eşsiz bir meslektir. Hemşirelik, sağlığı geliştirmede ve sağlık hizmetlerini değiştirmede, tarihi boyunca günümüzdeki kadar önemli olmamıştı. Gelişen bilim ve teknolojinin birçok mesleğin doğasını değiştirmesine, ortadan kaldırma tehlikesi oluşturmasına rağmen hemşireliğin varlık nedeni olan “Bakım” ihtiyacı tüm dünyada artmaktadır.
Hemşireler, ağırlıklı olarak hastaneler, uzun süreli bakım merkezleri, ayaktan tedavi merkezleri, evde bakım merkezleri, okullar, işyerleri gibi alanlarda çalışarak bireylere, ailelere ve topluma bakım hizmeti sağlarlar. Bunlara ek olarak günümüzde gittikçe artan bir şekilde araştırma-geliştirme merkezleri, sağlık eğitimi ve danışmanlık birimlerinde bilgi üretme ve bilgiyi yayma hizmetlerini de yürütürler. Dünyada böylesine geniş yelpazade yer alan, kritik hizmetleri yenilikçi yaklaşımlarla, etkili ve güvenli sunabilen hemşirelerin yetiştirilmesine ihtiyaç vardır.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi olarak sağlıkta ve sağlık sistemlerinde fark yaratacak, hastaların ve ailelerinin sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine anlamlı katkılar sağlayacak, hemşirelik eğitimini ve hemşirelik uygulamasını geliştirecek bilgiyi üreten lider hemşireler yetiştirmenin sorumluluğunu taşıyoruz.
Okulumuzun temelleri; yaklaşık bir asır öncesine, 1920 yılında Amerikan Hastanesi’nin bünyesinde kurulan ve 1957 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından desteklenen ilk özel ve yabancı sağlık eğitim kurumu olan, Amiral Bristol Hemşirelik Okulu’na dayanır. Bu okul 1995 yılında Vehbi Koç Vakfı bünyesine geçirilmiştir. Hemşirelik mesleğine dünyada benzeri olmayan bir katkı sağlayarak, mesleğin profesyonel gelişimini destekleyen Sayın Semahat Arsel’in öncülüğünde, bu okul 1998-1999 eğitim-öğretim yılında, Koç Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Yüksekokulu olarak eğitim vermeye devam etmiştir. Okulun adı, Bakanlar Kurulu kararı ile 2005 yılında Hemşirelik Yüksekokulu olarak değiştirilmiş, 2016 yılında ise Yüksekokul kapatılarak Hemşirelik Fakültesi kurulmuştur.

Bu köklü eğitim kurumu, hemşirelik eğitimindeki liderliğini 2017 yılında Accreditation Comission for Education in Nursing (ACEN) tarafından akredite edilerek taçlandırmıştır.

Hemşirelik Fakültesi’nde hemşirelikte lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim programları yürütülmektedir. Ayrıca Fakültemiz ile fonksiyonel bağı bulunan Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen sertifikalı eğitim programları ve desteklenen Hemşirelik Araştırmaları ile ülkede hemşireliğin geliştirilmesi ve sağlık bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi sağlanmaktadır.

Modern hemşireliğin doğduğu İstanbul’da yer alan fakültemiz; Türkiye’deki hemşirelik eğitim kurumlarından farklı olan çağdaş müfredatı, Koç Üniversitesi’nin yan dal, çift ana dal yapmaya olanak sağlayan eğitim anlayışı, eğitim teknolojilerine uygun sınıfları, kütüphaneleri, laboratuvarları, simülasyon merkezi, nitelikli klinik uygulama alanları ve güçlü akademik kadrosu ile küreselleşen dünyada sağlıkta fark yaratacak lider hemşireleri ve araştırmacıları yetiştirmek için sizleri bekliyor.

En iyi öğrencileri, en iyi eğitimcileri ve araştırmacıları, birbirlerine değer katma anlayışı ile bir araya getirme yolculuğumuzda sizleri bizimle olmaya davet ediyorum.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nin, eğitim ve araştırma programları ile ilgilenen tüm öğrenciler, öğretim üyesi/okutman adayları, eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet konularında mükemmeli arayan, işbirliği yapmak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar bizimle iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız: hemsirelik@ku.edu.tr

Prof. Dr. Ayişe Karadağ

Hemşirelik Fakültesi Dekanı

Tarihçemiz

Hemşirelik Fakültesi yaklaşık 100 yıllık hemşirelik eğitimi tecrübesine sahip olmanın gururunu yaşıyor.

Fakültemiz Hakkında

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, dünyadaki en iyi beş okulun içinde yer alan Johns Hopkins Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ile işbirliği sonucunda 1999 yılında Hemşirelik Yüksekokulu olarak kurulmuştur.
2016-2017 Akademik Yılından itibaren Fakülte olarak yoluna devam edecek olan okulumuzda, kanıta dayalı bilgiyi kullanan, eleştirel düşünen, sorgulayan, insan hak ve değerlerine saygılı, yaşam boyu öğrenebilme yetisine sahip, bütüncül yaklaşım ile insan sağlığının geliştirilmesi, korunması, tedavi ve rehabilitasyonunda görev alabilecek, değişime açık, yasal ve etik ilkeler doğrultusunda kendisini ifade edebilme yeteneğinde, araştırmacı ve sorgulayıcı lider hemşirelerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Okulumuzun uluslararası akreditasyon süreci, Amerika Birleşik Devletleri’nin hemşirelik alanında en saygın akreditasyon kuruluşları arasında yer alan Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN) tarafından tamamlanmıştır. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi böylece ACEN tarafından akredite edilen Türkiye’deki ilk ve tek fakülte oldu.

Fakültemiz, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan güçlü akademik kadrosu ile Topkapı Sağlık Bilimleri Kampüsü’ndeki modern binasında ileri teknolojik donanım, çağdaş hizmet anlayışı, görsel-işitsel teknik donanımlı derslikler, konferans salonları, uygulayarak öğrenme olanağı sağlayan tam donanımlı simülasyon laboratuvarları, bilgisayar laboratuvarları, kafeterya ve dinlenme alanları ile eğitimi çok daha etkin, rahat ve zevkli bir hale getirmektedir. Topkapı Sağlık Bilimleri Kampüsü içerisinde yeralan Sağlık Bilimleri Kütüphanesi, bünyesinde Türkiye’de hemşirelik alanına ait en nitelikli, güncel ve zengin, basılı ve dijital kaynağı bulundurmaktadır.

Fakültemizde yürütülen kulüp çalışmaları ile öğrencilerimizin sosyal gelişimleri de desteklenmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleşen zengin kültürel ve sosyal etkinliklerinden de yararlanmaktadırlar.

Hemşirelik Fakültesi, öğrencilerine, Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşlarında ve işbirliği yaptığı diğer kurumlarda, klinik eğitim ve saha eğitimi olanağı sağlamaktadır. Öğrencilerin evrensel standartlarda bakım verme ve sağlık sektöründe yenilikçi bir güç kaynağı olma sorumluluklarını almalarına da özen gösterilmektedir.

Hazırlık sınıfı sonrası dört yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere Hemşirelik Lisans Diploması verilmektedir. Türkiye’nin her yerinde iş bulma olanağına sahip olan mezunlarımız aldıkları eğitimin sağladığı kolaylıklarla yurtdışında da çalışabilmekte, yurtiçinde ve yurtdışında yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilmektedirler.

Yeterlilikler

  1. Birey, aile ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini eleştirel düşünme becerilerini kullanarak, bütüncü yaklaşımla, mesleki etik ilkeler doğrultusunda karşılar.
  2. Sağlıklı bireyin, hasta ve ailesinin ve toplumun sağlığını korumak, geliştirmek ve hastalık durumunda yönetmek için gerekli olan eğitim ve danışmanlık hizmetini verir.
  3. Sağlığı koruma, geliştirme, tedavi ve rehabilitasyon sürecine yönelik hemşirelik araştırmalarını planlar, uygular ve/veya ekip araştırmalarına katılır.
  4. Bakım yönetimi bilim ve ilkelerini kullanarak, meslektaşları ve ekip üyeleriyle işbirliği içinde bakıma liderlik eder.
  5. Sağlık mevzuatı, mesleki etik ilkeler ve kurum standartlarına uygun davranış göstererek, mesleğin statüsünün yükseltilmesinde etkin rol alır.